Naslovna / Slavonija i Baranja / Seljačko domaćinstvo Novačić
Seljačko domaćinstvo Novačić

Dvorište popločeno pečenom opekom, duga, prostrana i skladna panonska kuća sa trijemom, autohtoni stoljetni namještaj, posteljina od perja, miris svježe pokošenog sijena, suncem pozlaćena pšenica i slama, plodna panonska zemlja, ekološki uzgojeno povrće i voće, domaće životinje... sve to i mnogo više očekuje vas na Seljačkom domaćinstvu Novačić.

 

Prošlost na dlanu

Stoljetno panonsko imanje obitelji Novačić mjesto je gdje prošlost postaje sadašnjost i gdje je očigledan trud i ljubav koje su vlasnici imanja uložili u ovu svoju prekrasnu oazu mira i tišine. Za pravi ugođaj iz davnina ne trebate vremenoplov koji će vas odvesti u prošlost; zapravo uopće ne trebate ići daleko, potrebno je samo doći do baranjskog sela Popovac. Odmoriti možete u jednokrevetnoj sobi ili pak u dvije dvokrevetne sobe u koje se mogu smjestiti dva pomoćna ležaja te dječji krevetić. Sobe su opremljene autohtonim stoljetnim namještajemposteljinom od perja ili vune i kupaonicom s tuš kabinom. Sobe povezuje zajednički dnevni boravak gdje zimi uz pucketanje vatre i miris drva iz peći možete pogledati TV ili samo pričati i uživati. Imate i mogućnost neograničenog pristupa internetu. Nakon ugodno provedene noći probudit će vas glasanje domaćih životinja i miris pravog seljačkog doručka. Jedite kao što su jeli naši stari i uživajte u okusima svježeg domaćeg kruha, svježeg kravljeg sira, kajgane od netom pokupljenih jaja, domaće slanine, kobasica, šunke, čvaraka... 

Užitak na selu

Mjesto gdje se okuplja obitelj oduvijek je blagovaonica koja kao i sve ostalo u ovoj kući odiše starinom. Štednjak na drva, stol s klupama, stoljetni ormari i police na kojima se nalaze stari uporabni predmeti oživljavaju pred vama sliku prave „šokačke“ kuhinje. Hladovina oraha ili sjenice u dvorištu savršeno je mjesto za objed tijekom lijepih, sunčanih dana. Preduvjet za odličnu kvalitetu domaćih jela posluženih na ovom gospodarstvu čini ekološka proizvodnja namirnica iz vlastitog vrta, te voćnjak s dvjestotinjak voćaka (trešnje, višnje, marelice, breskve, jabuke i kruške). Vaše nepce uživat će u obrocima koje će vam domaćini pripremiti u opekom obloženoj pečenjari i pušnici.

Gospodarski dio ovog imanja čini stari „čardak“ na kojem se čuva hrana za domaće životinje, zatim ograđeni dio dvorišta u kojem bezbrižno šeću kokoši, pijetlovi, guske, patke, autohtoni zagorski purani te štala za ždrijebe lipicanca i nastambe za zečeve i prepelice. Kako bi vlasnici, gosti, ali i sve životinje unutar gospodarstva bili na sigurnom brine se čuvar Ben, prekrasan i umiljat šarplaninac. Postanite lik iz omiljene vam seoske priče i nahranite životinje, uživajte u igri s njima ili se provezite širokim popovačkim šorom u seljačkim kolima sa konjskom zapregom.

Raznolika ponuda

U ugodnom hladu oraha smjestila se lijepo uređena drvena kućica koju je osmislila Tatjana Novačić prema priči svoje bake koja ima 92 godine i uživa u prepričavanju starih priča i dogodovština. Naime, jedna od priča vezanih uz nastanak ove kućice kaže kako je svako gazdinstvo koje je imalo žensko dijete u kući u dvorištu imalo sobu u kojoj je djevojka upoznavala momke za ženidbu....koji je bio "pravi" za njega se udala. U bakinim pričama uživaju svi, i mladi i stariji. A u kućici će vas dočekati i mnoštvo suvenira; od licitara, slavonske lavande spakirane u vrećicama od domaćeg platna, zlatovezi, ukrasne bočice punjene domaćom rakijom, višnjevačom i orahovačom, zatim bočice punjene bučinim uljem, teglice sa domaćim džemom... U dvorištu, oko kuće, izloženi su predmeti iz nekih prošlih vremena (tkalački stan, mlin, krunjač...) koji i danas mogu biti u uporabi.

Seljačko domaćinstvo Novačić idealno je mjesto za razna obiteljska okupljanja kao što su rođendani, krštenja, godišnjice, vjenčanja i ostale prigode za tridesetak osoba. Teambuilding, poslovni sastanci, aktivni odmor, odmor u prirodi i na svježem popovačkom zraku razlozi su da svakako što prije otputujete u prošlost, zaboravite sve brige i uživate u ljepoti boravka na selu već ovog vikenda!


Seljačko domaćinstvo Novačić

Tatjana Novačić

Đure Đakovića 21, Popovac

Tel:    +385 31 728 031

Mob: +385 91 567 3470

Fax:   +385 31 728 031

e-mail: tnovacic@net.hr

Web: http://sdnovacic.hr/