Naslovna / Slavonija i Baranja / Seljačko Domaćinstvo Stara Baranja, Kneževi Vinogradi
Seljačko Domaćinstvo Stara Baranja, Kneževi Vinogradi

U Seljačkom domaćinstvu Stara Baranja, na najbolji ćete način upoznati  ljude, običaje, hranu i vino ovoga kraja. Upravo to govori nam i stara rimska poslovica:  „Da bi upoznali jedan narod i njegov kraj, sjedni za njegov stol, probaj njegovu hranu i pij njegovo vino. Onda ćeš upoznati kakav je to kraj i kakvi su to ljudi.“

 

Doživite Baranju u Seljačkom domaćinstvu Stara Baranja

U Seljačkom domaćinstvu Stara Baranja doživjet ćete što vam sve nudi ovaj poseban baranjski kraj. Stoljetni i jedinstveni vinski podrumi, nepregledni vinogradi, domaći gastronomski specijaliteti od ribe i divljači, stari zanati očuvani od zaborava, tamburica i pjesma te zanimljivi narodni običaji, samo su dio turističke ponude koja ovo područje čini jedinstvenim i nadasve zanimljivim. Ljudi ovoga područja čuvaju tajne o životu u baranjskom kraju, o vinima, ljutim papričicama, specifičnom ribolovu, bušama, slamnjačama i mnogim drugim stvarima i običajima kojima Baranja obiluje. Ukoliko se pitate što su to kandile, slamnjače, buše, paunići, pudari ili šćetkanice tada odgovor potražite kod domaćina koji će vam rado ispričati sve o čarolijama ovoga kraja.

Smještaj kao u dobrim starim vremenima

No, da ne ostane sve samo na riječima, povijest ovog kraja možete doživjeti na ovom seljačkom domaćinstvu gdje možete odsjesti u novoj i staroj panonskoj kući baš kao u dobrim starim vremenima. Na raspolaganju su vam dvokrevetne i trokrevetne sobe u kojima možete prenoćiti i izabrati želite li uz noćenje i doručak, polupansion ili puni pansion. Za parking ne morate brinuti, jer on vam je osiguran u dvorištu objekta. Posebno je zanimljiva stara autohtona baranjska kuća iz 1904. godine poznata kao „Kuća Popa Nikole“, katoličkog župnika koji je u njoj živio sve do svoje smrti krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća. O prošlim vremenima svjedoči i izvorni namještaj sačuvan u prednjoj i zadnjoj sobi kuće.

Vinski podrum i pušnica koji se nalaze u staroj kući izdvajaju se iz tradicijskog graditeljstva (seoskih kuća i ambara) kao tzv. “arhitektura u zemlji”. Posebnost pušnice proizlazi iz njene zemljane kupole i visokog dimnjaka koji je ujedno služio i kao dimnjak ljetne kuhinje. Podrum ili “gator” jedan je od najvećih u selu, a služio je za čuvanje rakije i vina i svega onoga što je bilo osjetljivo na ljetne žege i baranjske „ljute“ zime. Velika okućnica na brdu iza kuće, pruža utočište za odmor od svakodnevne žurbe i napetosti.

Raznolika ponuda

Domaćini će za vas pripremiti baranjske specijalitete i ponuditi vam domaću hranu, pa doručak tako obavezno uključuje kulen, slaninu, kobasice, jaja, sir, pekmez, lepinjice i sok. Nakon obilnog i ukusnog obroka slijedi malo rekreacije i zato će domaćini za vas organizirati kupanje, nogomet ili odbojku na pijesku u obližnjem sportsko rekreacijskom centru. Sudjelovati možete i u radovima na gospodarstvu, a za sve koji vole mir najbolji izbor su šetnja prekrasnom prirodom ili ležanje u hladu starih oraha. Ukoliko želite domaćini su za vas u mogućnosti organizirati i posjet parku prirode „Kopački rit“, posjet podrumu Belja iz 1526. godine, obilazak vinske ceste, katoličkog i reformatorskog surduka sa 80-tak ukopanih vinskih podruma, obilazak spomenika u Batini i pogled s tromeđe Hrvatska – Mađarska – Vojvodina, posjet Osijeku i obilazak barokne Tvrđe te obilazak Vukovara.

Posjetite Seljačko domaćinstvo Stara Baranja već ovog vikenda!

Gostoljubivi domaćini Seoskog domaćinstva Stara Baranja pobrinut će se za vaš ugodan boravak, trbuh pun baranjskih specijaliteta i mnogo prekrasnih uspomena.

GALERIJA FOTOGRAFIJA


Seljačko Domaćinstvo Stara Baranja

Glavna 101, 31 309 Kneževi Vinogradi

Mob 1: 385 (0)98 835 240

Mob 2: 385 (0)98 967 8414

e-mail: starabaranja@gmail.com

Web: www.starabaranja.com