Naslovna / Zagreb i središnja Hrvatska / OPG Kovačević, Daruvar
OPG Kovačević, Daruvar

Da je vino karika koja povezuje ljude svjesni su i na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Kovačević gdje se dugogodišnja tradicija bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom prenosi iz generacije u generaciju. Ljubitelji vina ovdje će zasigurno doći na svoje.

 

 

 

Kušajte odlična vina

Uzgoj vinove loze u daruvarskim krajevima ima stoljetnu tradiciju i bogatu prošlost na koju se veže i nastanak Daruvarske vinske ceste gdje ćete pronaći i ovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Počastite se odličnim vinima obitelji Kovačević i uživajte u pogledu na nepregledne redove vinograda u koje članovi obitelji Kovačević - Matej, Ljiljana, Vitomir, Martina i djed Mato - ulažu svoje slobodno vrijeme, ljubav i pažnju. Rezultat, stoga, ne može biti ni više, ni manje nego odličan.

Stari vinograd s nasadom graševine koji je potpuno obnovljen novim nasadima njeguje se u obitelji već petu generaciju, a četiri nove sorte grožđa posađene su u neposrednoj blizini ovog starog vinograda. Vinsku kartu obitelji Kovačević čini pet vrsta vina, što bijelih, što crnih. GraševinaChardonnay i Traminac mirisavi bijela su vina koja ćete zasigurno pamtiti, a svoje okusne pupoljke možete počastiti i crnim vinima Cabernet sauvignon i Pinot crni.

Odmor u etno okruženju

U blizini vinograda nalazi se kuća građena prije više od 80 godina koja svojim tradicionalnim stilom gradnje prikazuje kako su se nekada gradile kuće daruvarskoga kraja. Kuća građena „u ključ“ s gospodarskim objektima zidana sitnom punom ciglom autohtonog je izgleda koji obitelj Kovačević nastoji zadržati kao trajni podsjetnik slijedećim generacijama. Kuća je ukrašena brojnim etno eksponatima.

Ovo gospodarstvo uređeno je u tradicionalnom stilu slavonskih vinogradara, a na njemu vas očekuje i vinotočje te smještaj u dvokrevetnom apartmanu i dvokrevetnoj sobi koji izgledom podsjećaju na sobe naših baka uz starinski namještaj i rukom vezenu posteljinu. Uz prethodnu najavu obitelj Kovačević će za vas organizirati degustacije vina, prigodne proslave, ručak ili večernja druženja. Gospodarstvo je ukrašeno brojnim etno eksponatima koji su uređivani i izloženi po cijelom imanju. Na ulazu u etno gospodarstvo nalazi se nadstrešnica s izložbom tradicijske opreme vinogradara daruvarskog kraja. U dvorištu je i obnovljen štagalj u kojem se nalazi radni traktor, old-timerski traktor marke Mccormick iz 1957. godine uređen i dotjeran te registriran. Na traktoru je montirana drvena bačvica i pipa iz koje gosti mogu kušati vino. Ovaj traktor ima i seoska kola prozvana „slavonska banana“ na kojima gosti uživaju u starinskoj vožnji do vinograda.

Aktivni odmor i zabava

Novi vinski podrum na gospodarstvu ima kapacitet 25.000 l vina u inox posuđu. Iako se koristi suvremena tehnologija, podrum izgledom podsjeća na tradicionalne slavonske vinske podrume jer je zidan starom sitnom punom ciglom, boltanog svoda, s teškim masivnim drvenim vratima. Kušajte vino i sireve daruvarskog kraja, poslušajte priču o ovom gospodarstvu ili pak za svoje djelatnike organizirajte team building aktivnosti kao što su berba grožđa, iznošenje loze iz orezanog vinograda, spremanje zimnice, seoska olimpijada u 6 disciplina i slično.

Ova obitelj njeguje i tradicijske običaje vezane uz vino:

- Posebno se svečano obilježava „Vincekovo“ kada se u narodnim nošnjama uz tamburaše, gosti vode u vinograd gdje se blagoslivlja trsje.

- Berba je posebno zanimljiva jer gosti aktivno učestvuju u poslovima na gospodarstvu i zabavljaju se. Nakon aktivnosti u vinogradu i na prešanju, organizira se ručak - večera uz tamburaše.

- Martinje je centralna proslava ove obitelji. Tada se organizira tradicijska večera s tamburašima i u ponoć se upriliči ceremonijal krštenja vina.

I što reći nego, posjetite ovo Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo već ovaj vikend i stvorite sa svojim najbližima prekrasnu uspomenu koja neće izblijediti!


OBITELJSKO POLJOPRIVREDNO GOSPODARSTVO MATEJ KOVAČEVIĆ

Franje Kuhača 49, Daruvar

Mob:    +385 (0) 99 578 1927

Mob 2: +385 (0) 98 379 044

e-mail:  vinarija.kovacevic.daruvar@gmail.com

Web: www.daruvar-vinarija-kovacevic.hr