Naslovna / Zagreb i središnja Hrvatska / Vinarija Daruvar
Vinarija Daruvar

Prostrti na pitomim obroncima Bilogore, Papuka i Psunja na nadmorskim visinama od 150 do 240 m vinogradi Vinarije Daruvar zaslužni su za titulu najnagrađivanije hrvatske vinarije na prestižnim svjetskim ocjenjivanjima vina. Tradicija i običaji vinogradarstva i podrumarstva njeguju se u daruvarskom području još iz antičkih vremena, a Daruvar je zahvaljujući Vinariji upisan u svjetsku vinsku kartu velikim zlatnim slovima.

 

GraševinaSauvignonRajnski rizling i Chardonnay sorte su vinove loze koje se uzgajaju na više od 160 ha zemlje u Donjem Daruvaru i Đulovcu. Dobri mikroklimatski uvjeti i ograničeni lokaliteti vinograda čine vina Vinarije Daruvar osobitima. Visoka tehnološka razina, ali i stručna ekipiranost, rezultiraju racionalnom i primjerenom tehnologijom proizvodnje grožđa koja po kakvoći predstavlja vrlo dobru sirovinu za dobivanje najboljih vina. Vinarija je kapaciteta oko 2 000 000 litara, a ova vrhunska i kvalitetna vina čuvaju se u povijesnom prostoru dvorca grofa Jankovića. U podrumu dvorca osigurani su idealni uvjeti za njegu i dozrijevanje vina. Zidovi podruma ukopani su nekoliko metara u zemlju, debeli su i do 2 metra i time stvaraju idealnu temperaturu od 10 - 14°C koja je konstantna tijekom cijele godine. Podrum se sastoji od prostora za čuvanje vina sa vinotekom koja je smještena među muzejskim eksponatima iz rimskog doba (dijelovi žrtvenika ukrašeni vinovom lozom), zatim od arhive te reprezentativne kušaonice.

Mogućnost posjete i kušanja vina

Posjetite prekrasan grad Daruvar, pritom obiđite dvorac grofa Jankovića i svakako se zaustavite u kušaonici vina koja može primiti čak 60 gostiju. Uživajte u opojnim mirisima i okusima Graševine, Sauvignona, Rajnskog rizlinga i Chardonnaya. Ukoliko volite boraviti u prirodi tada će vas svakako oduševiti mogućnost kušanja vina na vinogradarskim lokalitetima Đulovca i Donjeg Daruvara gdje možete doživjeti i čari berbe grožđa. Naravno, uz bogatu eno i gastro ponudu daruvarskog kraja, na uzvisini iznad nepreglednih redova vinove loze, obilježavaju se i vinske svetkovine te se proslavljaju pradavni pučki običaji Sv. Vinka i Sv. Martina. 

Posjetite Vinariju Daruvar već ovaj vikend i počastite se vrhunskom vinskom kapljicom.

Asortiman vina

Vina redovnih berbi: Graševina vrhunska, Graševina kvalitetna, Sauvignon, Chardonnay, Rajnski rizling

Predikatna vina: Graševina izborna berba, Sauvignon izborna berba, Chardonnay kasna berba, Graševina izborna berba prosušenih bobica


Sauvignon Daruvar

Karakteriziraju ga profinjene arome u kojima se isprepliću sortni mirisi bazge s aromama egzotičnog voća. Mekog i punog okusa posebno je prikladan uz kozji sir, dobro dozreli kravlji sir, uz oradu ili brancina, predjela od guščje i pačje jetre ili paštete, te specijalitete od školjaka i morske ribe, ali i teletine.

 

 

Graševina Daruvar

Graševina Daruvar prepoznatljive je arome, zelenkastožute boje, svježeg i skladnog okusa. Zahvaljujući svom osebujnom bukeu, punoći i ugodnoj svježini, ovo pitko i lagano vino ohlađeno na 10-12 °C izvrsno pristaje uz razna jela od bijelog mesa, salate, tjestenine te slatkovodnu i morsku ribu.

 

 

Graševina Daruvar vrhunsko

Ova Graševina jedna je od najboljih i najplemenitijih Graševina u Hrvatskoj. Odlikuje se karakterističnom zelenkastožutom bojom, profinjenom sortnom aromom s naznakama kasne berbe koja potječe od grožđa koje se bere na kraju roka redovne berbe što joj daje potrebnu kompleksnost.

 

 

Rajnski Rizling Daruvar

Odlikuje se kristalnom zelenožutom bojom, bogatim voćnim mirisom, svježinom i elegancijom. Slaže se uz predjela, tjestenine, rižota, bijelu ribu i mekušce, ali i meso s roštilja rashlađeno na 10 - 12 °C.

 

 

 

Chardonnay Daruvar

Punoća i sklad okusa ovog vina u idealnom je spoju s blago zlatnom bojom, laganom voćnom aromom i ugodnim bukeom.

 

 

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA


Vinarija Daruvar - Badel 1862

Bjelovarska 66, 43 500 Donji Daruvar

Tel: + 385 (0) 43 331 943

Fax: + 385 (0) 43 331 997

Mob: + 385 (0)98 208 378

e-mail: vinarija.daruvar@badel1862.hr

Web: www.badel1862.hr